Drie geweldige winnaars bij de Rabobank-Sportsbalm Cross voor mountainbikers in Epe. Bij de dames kwam niemand minder dan de jeugdige talentvolle Romy Berends als eerste over de streep. Bij de jeugd zegevierde de vijftienjarige Demiz Hebing en bij de senioren was het Christian van Wamelen die aan iedereen zijn rug liet zien. De organisatie van de 24e Rabobank-Sportsbalm Cross bij De Nieuwe Vijver aan de Dellenweg in Epe was in uitstekende handen van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst.
Bij de senioren nam Christian van Waveren de leiding en deze stond hij ook niet meer af. Na 45 minuten plus 1 ronde van 2,3 km had van Waveren een voorsprong van maar liefst 3 minuten en 52 seconden op nummer twee, Gerrit Peters. Zeer fraai als derde eindigde Wim Herms uit Epe, die door deze prestatie zich clubkampioen 2014 van wielerclub Houdt de Ketting Strak mag noemen.
Bij de dames was de talentvolle Romy Berends uit Emst een klasse apart. Alle andere vrouwelijke deelnemers reed zij op een ronde. Als tweede eindigde de winnaar van vorig jaar, Annemiek van Loon en als derde kwam Nathalie Bourgonje aan de finish.
Bij de jeugd tot en met 16 jaar won Demiz Hebing voor Jerom Reinhard en Louis de Gruijter. Vanaf de start nam Hebing de leiding en stond die ook niet meer af.

 

Zaterdag 15 november stond de Rabobank Sportsbalmcross weer op de kalender, en om verzekeringstechnische redenen alleen voor leden dit
keer. Uw verslaggever was nog niet echt in vorm (smoes) maar aangezien het de week ervoor best lekker ging, en om nog een beetje ‘startveld van niveau’ te krijgen had ik mij toch aangemeld. De vooruitzichten waren niet al te best maar zo als zo vaak gaat de meeste regen langs je heen, en dit keer zelfs om onze omgeving. Dus op tijd op de fiets door de bossen richting Epe, lekker infietsen. Halverwege bleek ik al niet echt ‘op gang’ te komen, en bij aankomst voelde de beentjes alsof ze de wedstrijd er al op hadden zitten, en dat was met zo’n 20 km ook wel bijna zo.
Rustig verkennen, wat eten en drinken, en hopende dat we weer een beetje opkikkerden. Nu zegt men wel eens dat de jeugd te veel achter de
computer zit, de oudere jeugd kan er ook wel wat van. Als ik alle Strava berichten op de HDKS website zo bekijk word er bijna elke dag wel door het bos gefietst. En even zo vaak is men reuze trots, en mag ieder het weten, als er weer eens een ‘virtueel bekertje’ of ‘KOMmetje’ aan de ‘TOP achievements’ kan worden toegevoegd. Maar nu er echt eremetaal te verdienen viel lieten de meeste ‘digitale’ fietsers het jammer genoeg afweten. Beetje sneu voor de organisatie die er best druk mee is. Aangezien de HDKS leden het dus massaal lieten afweten werden er voor de start alsnog enkele niet leden toegevoegd zodat er nog een achttiental fietsers, inclusief jeugd, van start gingen.
Uw verslaggever had nog wel een redelijke start maar moest al snel de ‘toppers’ laten schieten, waaronder dus de winnaars in de drie categorieën. Halverwege de eerste ronde werd ik gepasseerd door een iets te enthousiaste Johan Kanis, op de natte bladeren zocht zijn achterwiel een andere weg dan zijn voorwiel en ging die zelfs voorbij. Uw reporter kon hem net ontwijken en zijn weg vervolgen, aan het eind van de wedstrijd kwam hij nogmaals langszij. Er werd dapper gestreden door jong en oud, elke keer weer die zandbult omhoog lopen, en naar beneden moet je ook behoorlijk stuurvast zijn wil je uitkomen daar waar je hoopt uit te komen. Een dame had zelfs dikke (tractor) banden op de fiets gemonteerd, bult af ging dat veel beter wist ze te melden. Het aanwezige publiek moedigde ons bij elke beklimming van de ‘zandbult’ goed aan en hield ons zodoende op de been. Het aanwezige bestuur ging onderwijl nog even in beraad over wat te doen met de prijzen en de niet leden.
Zoals verwacht liep het niet echt lekker en speelde afstappen heel even door mijn hoofd. Maar op een tandje meer ‘rustig’ mijn rondjes afgewerkt. Halverwege kwamen Bertus vd Burg en Peter v Grootheest voorbij, nadat hij wat rondjes in mijn wiel had gehangen, maar aanpikken lukte op dat moment niet echt meer. Bij elke finishpassage hoop je dan te horen dat het de laatste ronde is, zeker nadat de 45 minuten verstreken zijn. In mijn achtste rondje zag ik de kopman in de verte naderen, in ‘goedde doen’ had ik er alles aan gedaan niet gedubbeld te worden, maar
omdat er nog wel een gaatje was naar mijn volger was het nu maar gewoon laten gebeuren. Zodoende rolde ik een tiental seconden later over de finish dan de winnaar, scheelde weer een rondje afzien. Ook alle andere deelnemers rolden vermoeid over de finish en waren blij dat het er op zat, al dan niet blij met de uitslag. Voordeel was dat de voorzitter aan elke deelnemer wel een prijsje mocht uitreiken en er dus niemand met lege handen naar huis ging. Romy Berends was het eerste Ketting lid, gevolgd door Gerrit Peters en Wim Herms, en de laatste mag zich nu clubkampioen 2014 noemen. Om dan toch nog positief te eindigen, was uw verslaggever de eerste vijfenvijftigplusser en schoof op van plaats 7 naar 4 in het clubkampioenschap.
Sander Pannekoek


Uitslag Rabobank-Sportsbalmcross
Heren
Christian van Wamelen
53,57
Gerrit Peters
57,49
Wim Herms
58,20
Johan Kanis
59,17
Peter van Grootheest
59,18
Bertus van de Burg
60,26
Sander Pannekoek
1 ronde
Gertie Tellegen
1 ronde
Erwin van Duinen
1 ronde
Erik Beekman
1 ronde
Dames
Romy Berends
56,34
Annemiek van Loon
1 ronde
Nathalie Bourgonje
1 ronde
Jeugd
Demiz Hebing
Jerom Reinhard
Louis de Gruiter
Jannes Veerman
Sylvian la Change